Categorieën
ASME-BPE gecontroleerde kwaliteit   
High-Tech oplossingen in Roestvaststaal  

Toepassingen & Achtergrond

Nee, dat hoeft niet en het is ook slecht voor het materiaaloppervlak. Het beitsen stamt nog uit de tijd dat roestvaststalen buizen (pijp) en fittingen met de hand werden gelast en het materiaaloppervlak in de HAZ verbrande. Om de corrosiebestendigheid in dit gebied te herstellen werd er gebeitst, wat niet anders is dan een corrosieve aanval met een chemisch middel. Natuurlijk zijn deze chemicaliën in de afgelopen jaren verbetert, maar in een willekeurige installatie met aftakkingen, afschot en diameterverschillen is het onmogelijk om deze chemische aanval controleerbaar te laten verlopen (met name de temperatuur en tijdsduur). Passiveren is niets anders dan het herstellen van de gesloten oxydehuid, wat wederom met chemicaliën versneld plaats vind. Dit proces zou u ook zelf uit kunnen voeren door lucht door de installatie te blazen – na ongeveer 24 uur bereikt u hetzelfde resultaat.
SF staat voor Surface Finish waarmee de oppervlakte-ruwheid van het materiaal wordt bedoeld. Op dit moment worden alleen nog de kwaliteiten SF1 en SF4 gebruikt. SF1 heeft een metaalblank oppervlak met een oppervlakteruwheid van Ra ≤ 0,500 µm (0,0005 mm) en die kan aanvullend worden geëlectropolijst (electropolished), waardoor er een SF4 kwaliteit ontstaat met een oppervlakteruwheid van Ra ≤ 0,375 µm (0,0000375 mm). Rekenkundig is er tussen deze oppervlakken een te verwaarlozen verschil. Wanneer u dit echter door de ogen van een bacterie – of de ogen van een proceseigenaar bekijkt, zijn er bijzonder grote verschillen zichtbaar ten aanzien van het aanwezige risico's en reinigingstijden.
Rouging is niets anders dan een verkleuring van het Roestvaststalen oppervlak en komt altijd voor in WFI systemen met een temperatuur boven de 72˚C. Ook Roestvaststaal heeft een oxydehuid, die onder invloed van zuurstof wordt gevormd. We noemen dat de passieve laag. Wanneer de passieve laag echter niet meer wordt gevoed met zuurstof en daarnaast ook nog beïnvloed wordt door een constant hoge temperatuur, zal de passieve laag verkleuren van lichtgeel tot donker bruin. Dit wordt Internationaal Rouging genoemd en heeft geen enkel negatief effect op de kwaliteit van het WFI. Het is dus slechts een esthetisch probleem en niets anders.
Als de WFI een werktemperatuur van 72˚C of hoger heeft kan Rouging niet worden voorkomen, er zal hoe dan ook verkleuring van het materiaaloppervlak plaatsvinden. Wel kan de vorming van Rouging worden vertraagd door na installatie van SF1 kwaliteit het WFI systeem niet te beitsen. Men kan er ook voor kiezen om het WFI systeem in SF4 kwaliteit te installeren. Deze electropolished variant heeft immers een lagere oppervlakteruwheid, waardoor er minder contactoppervlak is en dus ook een tragere vorming van Rouging. Het spreekt voor zich dat SF4 kwaliteit nooit moet worden gebeitst.
Ja, dit kan zonder problemen. Naast de standaard normen, eisen en criteria die in de laatste versie van de ASME-BPE zijn beschreven, worden onze producten voor het verpakken gereinigd volgens de ASTM A632-S3 norm. Deze reinigingsstandaard is van toepassing op alle BPE buizen en fittingen, waarmee uw gehele voorraad waardevast en breed inzetbaar is.
Ja, dat is geen enkel probleem. Voor gassen tot een zuiverheid van 5.0 kunt u onze kwaliteit SF1 toepassen en voor het transport van gassen tot een 8.0 (een zuiverheid van 99.9999990 %) kunt u de electropolished variant SF4 inzetten.

Transport en levertijd

Nee, er worden geen aanvullende kosten berekend voor levering in Europa. Alle prijzen die worden getoond zijn netto, exclusief BTW, voor leveringen met een netto orderwaarde ≥ € 200. U betaalt dus geen verpakkingskosten, transportkosten, legeringstoeslag voor roestvaststaal of voor materiaalcertificaten. Bij levering buiten Europa worden alleen transportkosten in rekening gebracht.
Bij uw bestelling via de website kunt u aangeven dat u de producten wilt afhalen. U bent hiervoor van harte welkom op onze locatie aan de Fluorietweg 16C te 1812RR Alkmaar tussen 08.30 en 18.00 uur, ook in het weekeinde of tijdens feestdagen. Wij zorgen dat uw bestelling en de koffie voor u klaar staat.
U kunt bij het invoeren van uw bestelling een specifieke afleverdatum of deel van een werkweek aangeven. Veelal kunnen we dit realiseren door op basis van onze ervaring een specifieke vervoerder te kiezen. Soms is levering op een specifiek moment niet mogelijk (bijvoorbeeld bij verzending van buis) hierover wordt u door ons geïnformeerd. Het kan ook voorkomen dat wij u in speciale gevallen extra kosten in rekening moeten brengen, waar wij u vooraf over zullen informeren.
Een opdracht geplaatst voor 17.00 uur, wordt dezelfde werkdag uitgeleverd.* Levering op uw locatie binnen de Benelux en Duitsland is standaard binnen 2 werkdagen en in Engeland, Frankrijk en Denemarken (vrijwel alle landen in Europa) binnen 3 werkdagen. Bij de noodzaak voor speciaal transport wordt u vooraf over de extra kosten geïnformeerd. Afhankelijk van de samenstelling en grootte van de opdracht, kiezen wij een vervoerder op basis van de volgende criteria: • Het moment dat de aflevering plaats moet vinden • Is het buis met een lengte van 6 meter, of een doos van 1 - 40 kilogram • De locatie van afleveren *(bijzondere omstandigheden en overmacht voorbehouden)

Betaling en betalingstermijn

U kunt uw opdrachten op twee verschillende manieren betalen; • Op rekening met een betalingstermijn van 30-dagen na factuurdatum. Wij versturen uw opdracht en wanneer deze ons magazijn verlaat sturen wij digitaal een factuur naar het door u opgegeven emailadres. Het factuurbedrag dient uiterlijk 30-dagen na factuurdatum op onze bankrekening te zijn bijgeschreven. • Voorafgaand aan verzending. Wij maken een factuur aan voor uw opdracht en sturen deze toe – hierbij verlenen wij een extra korting van 4% op het factuurbedrag. Wanneer het factuurbedrag is bijgeschreven op onze bankrekening versturen wij uw opdracht.

Retourneren

Ja, wij bieden u een bedenktijd van 14-dagen voor alle opdrachten die u bestelt. Deze periode gaat in op de dag nadat u de bestelde producten krijgt aangeleverd. Wanneer u de opdracht wilt retourneren, stuurt u ons ter informatie een e-mail en kunt u deze zonder opgave van reden aanleveren op ons adres te Zakedijkje 26 - 1862HB - Bergen (NH). Opdrachten die wij onbeschadigd en in ongeopende verpakking ontvangen worden door ons volledig gecrediteerd. Buiten deze periode bieden wij ook de mogelijkheid producten te retourneren tegen een standaard vergoeding van 50% van de oorspronkelijke kostprijs. De procedure hiervoor is gelijk aan welke die hiervoor is beschreven. Producten die wij niet retour nemen - zoals specials die op verzoek zijn gemaakt - worden niet gecrediteerd en blijven na ontvangst 4 weken voor u beschikbaar.
Wij bieden u een bedenktijd van 14-dagen voor alle producten die u bij ons bestelt. Deze periode gaat in op de dag nadat u de bestelde producten krijgt aangeleverd. Wanneer u de opdracht wilt retourneren, kunt u deze zonder opgave van reden terugsturen naar ons adres BPE-Technology BV, Fluorietweg 16C - 1812RR Alkmaar. Opdrachten die wij onbeschadigd en in ongeopende verpakking ontvangen worden door ons volledig gecrediteerd. Producten die wij niet retournemen worden niet gecrediteerd en blijven na ontvangst 4 weken voor u beschikbaar.

Offerte

Natuurlijk, hoewel u daarmee dezelfde prijzen en condities ontvangt als op onze website, verzorgen wij dit met plezier voor u. Wanneer u ons een aanvraag stuurt ontvangt u dezelfde dag een aanbieding met daarop de prijsstelling en levertijd. U kunt deze aanvraag mailen naar info@BPE-Technology.com of bellen met 0652 407 462.

Achtergrond van de ASME-BPE

De ASME-BPE bestaat uit twee verschillende afkortingen, de “the American Society for Mechanical Engineers” heeft in 1997 een handboek gepubliceerd met aanbevelingen voor het ontwerpen van procesinstallaties in de Biotechnische en Farmaceutische industrie. De titel van dit handboek was “BioProcessing-Equipment” . De eerste uitgave was summier maar in Amerika een groot succes, want plotseling hoefde een engineer niet opnieuw het wiel uit te vinden. Er was nu een handboek waarin de ervaringen van specialisten was verwoord in de vorm van aanbevelingen. In 1998-1999 kwam de ASME-BPE naar Europa, waar hij door verschillende redenen sceptisch werd ontvangen. Enerzijds gebruikten wij voor kritische leidingsystemen een lagere oppervlakte ruwheid en anderzijds waren we niet gewend om AISI 316 toe te passen. In Europa pasten wij AISI 316L toe in combinatie met een werkstofnummer zoals 1.4404 of 1.4435 – daar dit een grotere zekerheid geeft ten aanzien van de corrosie bestendigheid en mechanische eigenschappen van het Roestvaststaal. Ook de producenten van buis/fittingen en voorraadhouders waren niet enthousiast omdat de ASME-BPE een keuze bood uit meer dan 12 verschillende oppervlaktecondities. Veel variatie betekent immers een noodzaak van grote voorraden en daardoor altijd veel van het verkeerde op voorraad…….. Onder druk van Europa werden er eisen toegevoegd aan de materiaalsamenstelling AISI 316 en om ook de US markt tevreden te houden heeft men grenzen gesteld aan de hoeveelheid Zwavel in het materiaal. Dit zou de lasbaarheid moeten verbeteren (?) en een oplossing bieden om reproduceerbare lasverbindingen te kunnen realiseren. Dit laatste was belangrijk daar er in dat tijdsbeeld (2001-2002) vaak Orbitaal TIG verbindingen werden gevraagd, maar de techniek nog niet zo massaal werd toegepast. De restrictie op het Zwavelgehalte heeft misschien best ergens een positief effect veroorzaakt, maar de belangrijkste stap is genomen door de producenten van het Roestvaststaal. Zij hebben op een bepaald moment acties ondernomen om het percentage (en aantal) verontreinigingen te reduceren, wat als positief gevolg had dat de lasbaarheid sterk verbeterde en ook de slakvorming op de doorlassing tot het verleden behoorde – een vervelend fenomeen wat tot hoge afkeur leidde. De ASME-BPE heeft vanaf 1997 elke 2 of 3 jaar een nieuwe uitgave gepubliceerd en is op dit moment het meest richtinggevende document wat er in genoemde industrieën wordt toegepast. De specificaties zijn voor de gebruiker helder en de verkrijgbaarheid van de producten is optimaal – vooral omdat er nu wereldwijd slechts twee kwaliteiten worden toegepast. Dit is een Metaalblanke uitvoering met een inwendige oppervlakteruwheid van Ra <0,500 µm (SF1) en de electropolished variant met een oppervlakteruwheid van Ra< 0,375µm (SF4) Waar ter wereld u ook ASME-BPE buis, fittingen, gaskets, afsluiters, of pompen inkoopt …… de productie vindt in meer dan 80% van de gevallen plaats in Azië. Men levert deze producten aan grote voorraadhouders/distributiecentra op de verschillende continenten, die soms ook producten zoals afsluiters en pompen assembleren. Daarna leveren zij aan distributeurs of agenten in landen, die in het gunstigste geval direct aan de installateur leveren…….. een lange weg die door een opstapeling van winstmarges ook kostbaar is. Wanneer u een vraag heeft over de ASME-BPE, een specifiek product, een specifieke uitvoering – of een vraag ten aanzien van een specificatie. Laat het ons dan even weten want wij reageren hier met plezier op ….


Top